Hoelang kun je na een scheiding in je woning blijven wonen?

In de huidige tijd is het niet eenvoudig om snel andere huisvesting te vinden na een scheiding. Daarom is het begrijpelijk dat je je afvraagt wie er in de woning mag blijven en voor hoelang. Om deze vraag te beantwoorden, moeten we onderscheid maken tussen de korte en lange termijn. Op korte termijn zijn er vier mogelijke scenario’s met betrekking tot de woning:

  1. Jij en je ex-partner blijven allebei in de woning wonen;
  2. Jij en je ex-partner wisselen af het verblijf in de woning af;
  3. Jij blijft in de woning;
  4. Je ex-partner blijft in de woning.

Je kunt samen met je ex-partner een keuze maken uit deze opties, eventueel met hulp van een mediator of advocaat. Als jullie er samen niet uitkomen, of als jullie allebei in de woning willen blijven zonder dat de ander daar nog woont, kan de rechter de beslissing voor jullie maken. Houd er rekening mee dat je hiervoor een advocaat moet inschakelen. Na het indienen van het verzoekschrift duurt het meestal anderhalf tot twee maanden voordat er een uitspraak is. Gedurende deze periode zullen jullie onderling afspraken moeten maken. Voor de uitspraak geldt dat de rechter jullie jullie belangen afweegt en rekening houdt met verschillende factoren, zoals de zorg voor eventuele kinderen en jullie financiële situatie. Meestal kiest de rechter tussen optie 3 en 4, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij voor optie 2 werd gekozen.

Deze beslissing geldt gedurende de echtscheidingsprocedure. In de echtscheidingsprocedure kun je aan de rechtbank vragen of je nog maximaal zes maanden na de formele echtscheiding in de woning mag blijven wonen.

Het antwoord op de vraag is dus dat je tot maximaal zes maanden na de echtscheiding in de woning kunt blijven wonen, indien de rechter dit heeft bepaald. Natuurlijk is het mogelijk om deze termijn in onderling overleg te verkorten of te verlengen.

Op lange termijn zijn er drie opties:

  1. Jij neemt de woning over;
  2. Jouw ex-partner neemt de woning over;
  3. De woning wordt verkocht of verhuurd aan iemand anders.

Heb je hulp nodig bij het blijven wonen in jouw woning bij een relatiebreuk of echtscheiding? Neem dan contact met me op. Ik help je graag.